GÜNDEM

SPK Açıkladı

Fon soruşturmasında yeni gelişmeler yaşandı. SPK'nın yayımladığı haftalık bültende; krizin odağındaki Hedef Portföy'ün fonları olağan tasfiye sürecine dahil edildi. 

Kararda Tera Portföy’e yönelik işlem yasakları da var. Kurul ayrıca 37 kişi hakkında suç duyurusunda bulundu, 21 kişinin lisansı iptal edildi...
Sermaye Piyasası Kurulu, haftalık bülteninde yeni kararları duyurdu. 

Hedef Portföy fonları ara ödeme düzenlemesinden çıkarıldı, olağan tasfiye sürecine dahil edildi. 

Söz konusu karar, Tera, Pusula, Atlas ve Hedef Portföy fonlarında yatırımcılara, nihai tasfiye sonucunda hak kazanacakları tutardan mahsup edilmek üzere 1 milyon liraya kadar ara ödeme yapılmasını öngörüyordu.

Bu düzenleme kapsamında tasfiye sürecine öncelikle para piyasası fonlarından başlanacak. Fonlar, yatırımcı sayısı en fazla olandan en aza doğru sıralanarak tasfiye edilecek.

Tasfiye kapsamına girmeyen ancak alım satım işlemleri durdurulan fonların ise belirlenen koşullarda yeniden işleme açılması mümkün olacak.

Ayrıca; Vişne Madencilik ve Işıklar Enerji paylarındaki işlemler nedeniyle 37 kişi hakkında suç duyurusunda bulunuldu, 21 kişinin lisansı iptal edildi ve 2 yıl işlem yasağı kararı verildi. aralarında Tera Yatırım ve Tera Portföy de var. 

Kurul, hakkında suç duyurusu kararı alınan kişilerin etkin pişmanlık hükümlerinden yararlanabilmesi için elde ettikleri veya elde edilmesine neden oldukları menfaatin iki katını, 500 bin liradan az olmamak üzere, karar tarihinden itibaren 15 gün içinde Hazine ve 
Maliye Bakanlığının ilgili hesabına yatırmaları gerektiğini hatırlattı.

Adli bilanço da netleşiyor.

TMSF bünyesindeki Birleşik Fon Bankası'nda oluşturulan "gönüllü iade" hesabına şu ana kadar 9 kişi, 2 milyar lira iade etti.

Soruşturmada 31 şirket hissesi incelemeye alınırken, şu ana kadar 86 kişi tutuklandı.

Fon krizi Meclis'in de gündeminde. 

İktidar, 1 haftada muhalefetin 10 araştırma önergesini reddetti. Fon sorularını yanıtsız bıraktı.