EKONOMİ

Otomotivde Sert Fren

Otomotiv satışları sert düştü. Toplam pazar ekimde yüzde 30,84; 10 ayda yüzde 15,33 daraldı.

Otomotiv pazarında temmuzdan beri süren sert fren, ekimde derinleşti.

Otomotiv Distribütörleri ve Mobilite Derneği verilerine göre, otomobil ve hafif ticari araç toplam pazarı ocak-ekim döneminde geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 15,33 azalarak, 883 bin 799 adet oldu. 

Satışlar, otomobilde yüzde 16,85; hafif ticari araçlarda yüzde 9,28 geriledi. Yılın ilk 10 ayında geçen yıla göre yaklaşık 160 bin adetlik satış kaybı yaşanırken, bunun yaklaşık yüzde 88'i binek otomobil satışlarındaki düşüşten geldi. 

Sadece ekim ayı karşılaştırıldığında geçen yıl 116 bin 149 adet olan toplam pazarın, bu yıl aynı ayda yüzde 30,84 düşerek 80 bin 334 adede gerilediği görüldü.

Sektör temsilcileri, söz konusu daralmanın yüksek araç fiyatları, tüketicinin satın alma gücündeki kayıp, taşıt kredilerindeki faiz yükü, krediye erişim sınırlamaları ve ekonomik belirsizlikler gibi pek çok nedenden kaynaklandığını ifade ediyor.

Toplam satışlarda yerli araçların payı yaklaşık yüzde 33, ithal araçların payı ise yüzde 67 seviyesinde gerçekleşti. 

Hibritlerin payı  yüzde 33,1'e elektrikli araçların payı yüzde 19,6'ya çıktı.