YURT HABERLERİ

Mit'ten Yazılım Şirketine Operasyon

Milli İstihbarat Teşkilatı koordinesinde, sendikalara yazılım hizmeti sağlayan Ankara merkezli Aydo Yazılım şirketine operasyon düzenlendi. 5 kişi gözaltına alındı...

Milli İstihbarat Teşkilatı'nın yürüttüğü istihbari çalışmalar kapsamında, Aydo Yazılım tarafından geliştirilen bazı sendika yazılımlarına, özel bir sorgu arayüzü eklendiği saptandı.

Bu arayüzle sendika üyesi olmayan kişilerin bilgilerine erişim sağlandığı belirlendi.

Yapılan incelemelerde, geçmiş dönemlerde çeşitli kaynaklardan internet ortamına sızdırılan veri setlerinin söz konusu sistem üzerinden sorgulanabildiği anlaşıldı.

T.C. kimlik numarası üzerinden yapılan sorgulamalarla kişilere ait kimlik ve nüfus bilgilerine ulaşılabildiği, sistemin arka planındaki veri tabanlarında ise çok daha geniş kapsamlı kişisel verilerin bulunduğu gözlendi.

Sorgu sisteminin, sendikalara üye eklenmesi sırasında üyelik bilgilerinin tamamlanmasında kullanıldığı belirlenirken, veri tabanlarında 18 yaşından küçük kişilere ait kayıtların da bulunduğu da ortaya çıkarıldı.

Bunun üzerine, geniş kapsamlı veri havuzunun hangi amaçlarla kullanıldığına yönelik incelemeler derinleştirildi.

Bu kullanımın, verilerin Nüfus ve Vatandaşlık İşleri ökaynaklı olduğu izlenimi oluşturduğu ancak teknik incelemelerde söz konusu verilerin doğrudan NVİ sistemlerinden temin edilmediği belirlendi. 

Soruşturma kapsamında, Aydo Yazılım’ın kurum ve kuruluşlara Kişisel Verilerin Korunması Kanunu kapsamında danışmanlık hizmeti verdiği de tespit edildi.

Ankara merkezli düzenlenen operasyonda şirket sahibi ile çalışanlarından oluşan 5 kişi gözaltına alındı. 

Gözaltına alınan kişilerin ev ve iş yerlerinde gerçekleştirilen aramalarda çok sayıda bilgisayar, cep telefonu ve dijital materyale el konuldu.

Sistemin hangi sendikalar tarafından ne ölçüde kullanıldığı ve elde edilen verilerin hangi amaçlarla işlendiğine ilişkin incelemenin sürdüğü bildirildi. 

Dijital materyallerden elde edilecek yeni bulgular doğrultusunda soruşturmanın genişletilebileceği kaydedildi.