EKONOMİ

Gayrimenkul Satışlarında Yeni Dönem -- Ödeme Sistemi Zorunluluğu Geldi

Emla ve otomotiv satışlarında yeni dönem başladı. Resmi Gazete'de yayımlanan düzenlemeye göre, taşınmaz alım satımında ödemelerin bankalar ve yetkili finans kuruluşları aracılığıyla oluşturulan "ödeme sistemi" üzerinden yapılması zorunlu hale getirildi..

Emlak satışlarında ödeme sitemi değişti.

Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından hazırlanan "Taşınmaz Ticareti Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik" Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Buna göre, taşınmaz alım-satım işlemlerinde ödemeler, bankalar ile Bankacılık Kanunu kapsamında faaliyet gösteren finansal kuruluşların kurduğu “ödeme sistemi” aracılığıyla gerçekleştirilecek.

Düzenleme kapsamında, satış bedelinin bir kısmının veya tamamının kredi yoluyla karşılanması durumunda, kredi dışındaki kalan tutarın da bu sistem üzerinden ödenmesi gerekecek. 

Böylece kredi dışında kalan ödemelerin de güvenli ve kayıtlı şekilde yapılması zorunlu hale getirilecek.

Ayrıca bu sistemi kullananlardan bir hizmet bedeli alınacak ve bu bedel satıcıya aktarılan tutardan düşülecek.

Sistemin kullanımı 1 Temmuz 2026 tarihine kadar isteğe bağlı olacak. Bu tarihten itibaren ise zorunlu hale gelecek. Bakanlığın bu süreyi üç aya kadar uzatma yetkisi bulunuyor.

Motorlu kara taşıtlarının ticaretine ilişkin yönetmelikte de değişiklik yapıldı.

Yetki belgelerinin tadil ve yenilenmesine ilişkin usuller yeniden düzenlendi.  Buna göre, işletmelerin bilgilerinde değişiklik olması durumunda yetki belgesi tadil edilecek, ticaret unvanı veya işletme adı değişikliklerinde ise belge yenilenecek.

Otomotiv ticaret yapacak kişiler için daha önce aranan “lise mezuniyeti” şartı “ilköğretim mezuniyeti” olarak değiştirildi.