DÜNYA

Ukrayna Lideri Zelenskiy Washington'da

Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy, ek hava savunma sistemlerinin tedariki için Washington'a gitti. Zelenskiy, savunma sanayi temsilcileriyle görüşerek, ülkesinin savunma kapasitesini güçlendirmeyi amaçlıyor... Ukrayna lideri ayrıca, ABD Başkanı Donald Trump ile de görüşecek...

Volodimir Zelenskiy, Ukrayna'ya ek hava savunma sistemlerinin tedariki için Washington'da..

Savunma sanayi temsilcileriyle görüşmeler yapacağını belirten Zelenskiy, "Ek hava savunma sistemleri tedarik edeceğiz. Bu, Ukrayna'nın savunmasını daha da sağlamlaştıracak etkili silahlarla ilgili çok önemli görüşmeler olacak" dedi.

Ukrayna devlet başkanı, "Amerikan enerji şirketleriyle de görüşerek Rusya'nın enerji sektörümüze yönelik terör saldırılarını engellemek için çaba harcıyoruz" şeklinde değerlendirmelerde bulundu.

Zelenskiy, Washington temasları kapsamında ABD Başkanı Donald Trump ile de görüşecek.

Beyaz Saray'da gerçekleştirilecek görüşme öncesinde Putin ile telefonda konuşan Trump, Rusya lideri ile iki hafta içinde Budapeşte’de biraraya geleceğini duyurdu. 

Trump savaşı sona erdirmek için elinden geleni yapacağını belirterek, "Ukrayna savaşını çözmek yalnızca Avrupa için değil, aynı zamanda dünya için kritik bir mesele" dedi.

Görüşmede Trump'ın Ukrayna'ya vermeyi plandığı Tomahawk füzeleri de gündeme geldi. 

Trump, "telefonda Putin’e, karşı tarafa birkaç bin tomahawk göndermeme ne dersin dedim. bu fikir hoşuna gitmedi" ifadesini kullandı. 

Putin ise  füzelerin savaşın gidişatını değiştirmeyeceğini ancak ABD ile ilişkilere zarar vereceğini söyledi.

Trump, Putin ile Zelenskiy'nin barış için aynı masaya oturabileceğine inanıyor...

Beyaz Saray'dan yapılan açıklamada, "Başkan bunun mümkün olduğunu düşünüyor ve elbette bunun gerçekleşmesini çok istiyor" ifadesi kullanıldı.