Başkent'te Yeniden Yaşama Yolculuk. Ürdünlü Amal Kardeşlerden Prof. Mehmet Haberal'a Teşekkür
Organ nakli yine hayat kurtardı. Tedavi olmak için Ürdün'den Türkiye'ye; Başkent Üniversitesi'ne gelmişti Gazal ve Amal. Hem karaciğer hem böbrek nakli oldular. Prof. Dr. Mehmet Haberal, ayrıca, geçtiğimiz hafta 4'ü böbrek 1'i karaciğer 5 organ nakli ameliyatı gerçekleştirdi. Bugün o hastaları ve taburcu olacak olan Gazal -Amal kardeşler, aileleri ve hekimlerle birlikte pasta keserek uğurlandılar.
Organ bağışının önemine dikkat çekti Haberal. Önemli mesajlar verdi. Yeniden yaşam yolculuğuna başlayan hastaları ve aileleri de Haberal ve ekibine teşekkür etti. Ama bir teşekkür vardı ki; yürekleri sızlattı.
Sevinç gözyaşı, minnet, kocaman bir kucaklama sızlattı yürekleri. Kalplere dokundu. Farklı dillerde, aynı coğrafyada, "iyi ki" dedirtti. İyi ki hastalığının tedavisi vardı, sağlığına kavuştu. Bugünlere kapı aralayan isim; 3 Kasım 1975 yılında Türkiye'de ilk organ naklini başlatan Prof. Dr. Mehmet Haberal. Haberal, ekibiyle birlikte sadece 1 haftada 4'ü böbrek, 1'i karaciğer 5 organ nakli gerçekleştirdi.
Gazal ve Amal kardeşler Ürdün'den geldi. Gazal, geçen yıl organ nakliyle hem hayat buldu, hem hayat verdi. Domino karaciğer nakliyle Gazal'dan çıkarılan karaciğer 55 yaşındaki kanser hastası Ahmet Saçmacı'ya hayat vermişti. Gazal ise önce annesinden alınan kısmi karaciğer ve daha sonra babasından alınan böbrekle başlamıştı yeniden yaşam yolculuğuna.
Sonrasında da aynı hastalıkla mücadele eden ablası Amal tedavi için geldi Başkent Üniversitesi Ankara Hastanesi'ne. Babasından alınan karaciğer, annesinden alınan böbrekle kavuştu sağlığına. Ve taburcu oldukları haberinin ardından Prof. Dr. Mehmet Haberal, hekimler ve aileleriyle birlikte pasta kesmek için bir araya geldiler.
6 Şubat'ta kuzeninden alınan karaciğerle yaşama tutunan 14 yaşındaki Ezgi Bütünay da oradaydı. Çiçeklerle koştular yeniden yaşam yolculuğunun mimarına. Sonra birlikte pasta kestiler.
Geçirdikleri operasyonların önemini ve Türkiye'de organ nakli sürecini Prof. Dr. Mehmet Haberal anlattı. Sadece Türkiye'de değil, Ortadoğu ve Orta Asya'da da bir çok ilki gerçekleştirdi Haberal. Eğitim ve sağlık alanında her zaman destek verdi. İşte tüm bu sürecin sonunda Ay yıldızlı Türk Bayrağı dünyanın en tepesinde dalgalanıyor. Ekibi de organ bağının önemine dikkati çekerek verdi mesajlarını.
Gazal ve Amal'ın anne babasının teşekkürü de Prof. Dr. Mehmet Haberal'a. Korkarak girdiği hastaneden, yeni bir yaşam yolculuğuyla taburcu olan Gazal ise gözyaşlarını tutamadı teşekkür ederken. Prof. Dr. Haberal, her fırsatta dile getirdiği organ bağış çağrısını yineledi. Yeniden yaşam yolculuğunun mimarı ve o yolculuğun kahramanları. Gülen gözleri, kocaman yürekleriyle, minnetle ve en önemlisi sağlıklı olarak vedalaştılar Prof. Dr. Mehmet Haberal ile.
Unutulmamalı ki; yaşamı, bağışlanacak bir organa bağlı olan binlerce hasta var. Ve zaman, onların aleyhine işliyor. İhtiyaçları olan tek şey; duyarlı insanların organ bağışı.