Giyilebilir Sensör Teknolojisi

Giyilebilir sensörler tişörtlere ve yüz maskelerine uyarlandı. İngiltere'deki Imperial College London'dan bilim insanı Dr. Fırat Güder, "kalp atımını saptayan iplik" geliştirerek tişörte yerleştirdi. Böylece kişiye özel sağlık bilgileri toplanabilecek. 

İngiltere'nin Imperial College London Biyomühendislik Bölümü'nden Dr. Fırat Güder ve ekibi, "giyilebilir sensörleri" tişörtlere ve yüz maskelerine uyarladı.

Düşük maliyetli sensörler nefes almayı, kalp atış hızını ve amonyak seviyelerini izleyebiliyor.

Dr. Güder, bu sensörlerin gelecekteki potansiyel kullanımları arasında hastalıkların teşhis edilmesi ve tedavi süreçlerinin izlenmesinin bulunduğunu da söyledi.  

Elektriksel olarak daha iletken özellik taşıyan iplik, çamaşır makinelerinde yıkanabilir özelliğe de sahip.

Dr. Güder: "Sağlık alanında yapılan testleri kişiselleştirmek amacımız ve böylece kendimizi iyi hissettiğimiz zaman topladığımız verileri, kendimizi iyi hissetmediğimiz zamanki verilerle karşılaştırarak aslında verilerdeki değişimlere göre bir insanın sağlıklı olup olmadığını önceden tespit edebilme gibi bir imkanımız var."

İşlenmiş sensörler tek kullanımlık yüz maskelerine de uyarlandı.

Dr. Güder: "Geliştirdiğimiz iplik teknolojisiyle kalp atışlarını ölçen bir ekg sensörü yaptık. Bu ekg sensörü bizim ürettiğimiz iplikle giysiye direkt olarak dikişlendi. Yani başka bir parçası yok. Aynı iplik teknolojisini kullanarak tek kullanımlık maskelerin içine de nefes alıp vermemizi takip eden sensör de ürettik."

Esra Öz / KanalB