EKONOMİ

Altın'a Talep Artınca Bakanlık Harekete Geçti

Ekonomide sıkılaşma tedbirleri nedeniyle altın ithalatına kota getirilmiş, ancak yurt içi piyasada talebin artması nedeniyle, darphane çift vardiya çalışmaya başlamıştı...Hazine ve Maliye Bakanlığı soruna çözüm için, iki kamu bankasına, altın alım yetkisi verdi.

Ekonomide sıkılaşma adımları kapsamında, altın ithalatına getirilen kota nedeniyle iki ayda toplam ithalat önceki yıla göre yüzde 80'e yakın düşmüştü.

2023 yılı ocak ve şubat ayında 125 bin 783 kilogram,  2024 yılı ocak ve şubat ayında 22 bin 739 kilogram altın ithal edildi. Bu da Türkiye'nin altın ithalatının, son 50 yılın en düşük seviyesine gerilediğini gösterdi.

Ancak seçim sonrasında altında artış beklentisi iç talebi yükseltince, başta kapalıçarşı olmak üzere birçok kuyumcuda altın kalmadı. Çift vardiya çalışan darphane de vatandaşın altın talebini karşılayamadı.           

Bu tablo karşısında Hazine ve Maliye Bakanlığı harekete geçti ve nisan ayından itibaren yeni bir uygulama başlatıldı.

Bakanlık, altın alımı için 2 bankaya, işlenmemiş altın ithalatı kotası tahsis edildiğini duyurdu.Bu yöntemle iç piyasadaki arz sıkıntısının, belli ölçüde önüne geçilmesi hedefleniyor.