Başkent Üniversitesi Çevreyle Bağlantılı Afetler ve Teknolojiler Paneline Ev Sahipliği Yaptı
Türkiye, afetlerden en çok etkilenen ülkelerin başında geliyor. 6 Şubat Kahramanmaraş depremleri, afet yönetiminin önemini bir kez daha gösterdi. Üniversite, özel sektör ve STK işbirliğiyle kurulan Afet ve Acil Durum Teknolojileri Platformu, konuyu gündemde tutmaya, çalışmalar yapmaya devam ediyor. Bu kapsamda, "İklim, Tarım ve Çevre ile Bağlantılı Afetler ve Teknolojiler" Paneline Başkent Üniversitesi ev sahipliği yaptı.
Amaç; Türkiye'nin afetlere karşı hazırlıklı olma ve etkili müdahale stratejileri geliştirme hedeflerine katkı sağlamak. Panele, Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Prof. Dr. Ahmet Yozgatlıgil ile Prof. Dr. Mehmet Haberal da katıldı. Türkiye, dünyada deprem ve doğal afetlerin sıklıkla yaşandığı ve can kayıplarının yüksek olduğu ülkeler arasında. 6 Şubat'taki Kahramanmaraş depremleri bunun son göstergesi.
Afet ve acil durum teknolojileri platformu; Türkiye'de yaşanabilecek her tür ve ölçekteki afet ve acil durumlara karşı, üniversite, özel sektör ve STK işbirliği ile kuruldu. Amaç; Türkiye'nin afetlere karşı hazırlıklı olma ve etkili müdahale stratejileri geliştirme hedeflerine katkı sağlamak. Destekçilerinden, paydaşlarından biri de Başkent Üniversitesi. Platformun "İklim, tarım ve çevreyle bağlantılı afetler ve teknolojiler" paneline de Başkent Üniversitesi ev sahipliği yaptı.
Mühendislik Fakültesinde düzenlenen panele, Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Prof. Dr. Ahmet Yozgatlıgil, Prof. Dr. Mehmet Haberal, rektörler, akademisyenler ve öğrenciler katıldı. Açış konuşmalarında ilk söz Başkent Üniversitesi Rektör Vekili Prof. Dr. Hakan Özkardeş'e aitti. Daha sonra AFETTEK Platformu adına TED Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İhsan Sabuncuoğlu konuştu.
Ve Prof. Dr. Mehmet Haberal çıktı, kürsüye. 6 Şubat Kahramanmaraş depremleri sonrasında Başkent Üniversitesi'nin seferberlik ilan ettiğini söyledi, afet bölgesine yapılan yardımları anlattı. Birlik, beraberlik mesajı verdi. Bakan Yardımcısı Prof. Dr. Ahmet Yozgatlıgil de üniversiteler ile işbirliğine değindi. Afet yönetiminin ilerlemesi gerektiğini vurguladı.
Prof. Haberal, Yozgatlıgil'e Başkent Üniversitesi seramik atölyelerinde üretilen özel bir hediye ile teşekkür etti. Yozgatlıgil de kampüsten ayrılırken, Haberal'a ve Başkent Üniversitesi'ne teşekkür etti. Haberal, Eylül ayında İstanbul'da ev sahipliğini yapacağı Dünya Organ Nakli Derneği'nin uluslararası kongresiyle ilgili bilgi verdi.
Panelde ise, AFETTEK Paltformu Genel Koordinatörü Ömür Demir Kızılarslan, İstanbul Teknik Üniversitesi Afet Yönetimi Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Mikdat Kadıoğlu, Gıda ve Tarım Örgütü Türkiye Acil Durumlar ve Dayanıklılık Programı Proje Koordinatörü Çağatay Çebi, Türkiye Teknoloji Geliştirme Vakfı Genel Sekreter Yardımcısı Hanzade Sarıçiçek değerlendirmelerde bulundu.