Ekmekte büyük tehlike

  • 20 Mart 2017

Her gün sofralarda yerini alan ekmek, bu kez GDO tehlikesiyle ile gündemde. Adana'da bir gıda mühendisinin araştırması sonucu ekmekte GDO'lu soya kullanıldığı öne sürüldü. Ekmek hacmini büyüten, bayatlamayı geciktiren katkı maddesinin, insan gıdası olarak kullanılması ise yasak.


"YURTDIŞINDAN GELEN GDO'LU ÜRÜNLER SADECE HAYVAN YEMİ OLARAK KULLANILIYOR "
CEYHUN ÇETİNKAYA "GIDA AMAÇLI KULLANIMINA İZİN VERİLMİŞ ÜRÜN BULUNMAMAKTADIR"

Her gün soframızdan eksik etmediğimiz ekmeğin içinde GDO'lu soya mı var? GDO'lu soya ülkemize hangi amaçla giriyor? İnsan sağlığını tehdit eder mi?

"HAYVANLAR ÜZERİNDEKİ DENEMELERDE FARELERDE KAN ŞEKERİNİN HIZLI YÜKSELMESİNE NEDEN OLABİLİR. VİYANA'DA YAPILAN ARAŞTIRMADA KISIRLIĞA NEDEN OLDUĞU BÖBREK VE KARACİĞERDE ORGAN BOZULMASINA NEDEN OLUYOR - AHMET ATALIK"

Bir gıda mühendisinin, Adana'da bir gıda firmasının ürettiği ekmeklerde, GDO'lu ürünler olduğunu öne sürmesi ile birlikte sorular, art arda geldi. İddialar üzerine Adana'da Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü'de harekete geçti. 30 ekip ile fırın ve pastanelerdeki ürünlerde, GDO izi arandı.

"ADANA TARIM İL MÜDÜRÜ OLARAK EKMEKLE İLGİLİ GDO DENETİMİMİZ DEVAM EDİYOR. ÖZELLİKLE BAHSİ GEÇEN EKMEK GELİŞTİRİCİ ÜRÜNDEN BAHSEDİLİYOR. SOYAYLA İLGİLİ ÜRÜNÜN GERİYE DÖNÜK TAKİBİ YAPILIYOR. NUMUNENİN NETİCELENMESİNİ BEKLEMEK DURUMUNDAYIZ."

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı da ekmekte GDO tartışmalarına ilişkin alarma geçti. Sonuçların kamuoyu ile paylaşılacağını belirten bakan Faruk Çelik, "halkımızın en temel besin maddesi ekmek ile oynanmasına izin vermeyiz" dedi.

Türkiye'de 2016-2017 yıllarında yapılan denetimlerde 112 üründe GDO tespit edildiği de belirtildi.

Peki, GDO'lu soya ne işe yarıyor?

"SON ÜRÜNÜ HACİMLİ HALE GETİRMESİ RAF ÖMRÜNÜ UZATMASI İÇİNİN RENGİNİ BEYAZLATMASI GİBİ ETKENLER VAR. DİREK HAK SAĞLIYILA OYNAMAK TÜKETİCİYİ KANDIRMAK DEMEKTİR."

Ekmek hacmini büyüten, bayatlamayı geciktiren katkı maddesinin ülkemize giriş amacı hayvan yemi olarak kullanımının sağlanması... Biyogüvenlik kanunu'na göre insan gıdası olarak kullanılması ise yasak. Yasağa uymayanlara savcılık kararı doğrultusunda 1 ila 12 yıl arası hapis cezası, 200 bin türk lirası'na kadar idari para cezası verilebiliyor.

Uzmanlara göre en büyük sorun, denetim eksikliği. Zira, ülke genelinde 621 bin gıda işletmesi bulunurken, denetçi sayısı 5 bin kişi.

"ÜLKEMİZDE GIDA ÜRETİM TÜKETİM VE SATIŞ NOKTALARI TOPLAM 621 BİN İŞLETME VAR. GISA TARIM BAKANCILIĞI BUNU 5 BİN DENETMENLE DENETLEMEKTEDİR. DENETİMCİ SASYISI SON DERECE YETERSİZDİR. "

Peki, kaçımız her gün tükettiğimiz ekmeğin içeriğini biliyor? Kaçımız aldığa ekmeğe güveniyor?

Uzmanlara göre de tüketicinin GDO'lu soya ununu anlaması güç. Ancak ekmeğinin güvenilirliğini öğrenmenin yolları da yok değil.

" TÜKETİCİNİN BUNU ANLAMASI MÜMKÜN DEĞİL. ŞÜPHELENDİĞİ DURUMDA ALO 174 GIDA HATTINI ARAMASI YA DA FIRINCIYA SOYA UNU KULLANIYOR MUSUNUZ? BUNUN İZNİ VAR MI ŞEKLİNDE SORABİLİR."

Peki GDO riski sadece ekmekte mi var?

"BİN 500'DEN FAZLA GIDADA KULLANILMAKTADIR.MEYVE SUYUNDAN ÇİKOLAYAA KADAR SOYAYI MISIRI MUTLAKA GÖRECEKLER"