Gıda enflasyonuna önlem için komite çalışmaları

  • 20 Mart 2017

Vatandaşın cebini yakan gıda enflasyonuna karşı oluşturulan Gıda ve Tarımsal Ürün Piyasaları İzleme ve Değerlendirme Komitesi, çalışmalarını sürdürüyor. başbakan yardımcısı mehmet şimşek, sekretaryasını merkez bankasının yaptığı komitenin, enflasyondaki öngörülebilirliği arttırıcı öneriler geliştirmeyi ve uygulamayı amaçladığını söyledi.


Türkiye'de gıda enflasyonunun yüksek seyri ve gıda fiyatlarındaki aşırı değişkenlik tüketicinin cebine hissedilir düzeyde yansıyor.

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, gıda üretiminde başta mevsimsel koşullar olmak üzere çeşitli nedenler ile meydana gelen dalgalanmalara karşı önlemler alındığını duyurdu.

Gıda ve Tarımsal Ürün Piyasaları İzleme ve Değerlendirme Komitesi'nin çalışmalarını bu çerçevede yürüttüğünü anlatan Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, oluşturulan komitenin sekretarya görevini Merkez Bankası'nın üstlendiğini belirtti. Şimşek, organizasyonun, gıda ve tarım ürünlerindeki üretim, arz zinciri ve dış ticaret gelişmelerinin yanı sıra, enflasyondaki öngörülebilirliği arttırıcı öneriler geliştirmeyi ve uygulamayı amaçladığını kaydetti.

komitenin bugüne kadar birçok tedbir aldığını söyleyen başbakan yardımcısı, gıda enflasyonun düşürülmesi için yapılan çalışmaların meyvelerini vermeye başladığını ifade etti.

Buna göre; gıda ürünlerinde sağlıklı fiyat oluşumunu desteklemek amacıyla oluşturulan erken uyarı sistemi ile olağandışı fiyat artışlarının yaşandığı ürünlere yönelik kısa vadeli tedbirler geliştirildi.
Sistemden elde edilen sinyaller neticesinde kuru bakliyat, buğday ürünleri, unlu mamüller ve çeşitli taze meyve-sebze ürünlerine ilişkin kısa vadeli önlemler, komitede tartışılmaya başlandı.