2050'ye kadar çikolata tükenebilir

  • 03 Ocak 2018

Çikolatanın geleceği tehlikede. Yayınlanan bir rapora göre, Kakao tohumlarının hasat edildiği bölge, küresel ısınma nedeniyle gereken koşulları sağlayamıyor. Bu nedenle, Kakao tohumlarının önümüzdeki 40 yılda yok olabileceği belirtildi.


Kakao bitkisi, ekvatordan yaklaşık 10 derece kuzey ve güneyde, bol miktarda yağış içeren, nemli iklimlerde ve nitrojen bakımından zengin topraklarda, çok özel koşullarda yetişiyor.

Yeni bir rapora göre, küresel ısınma, bu bitkinin yaşamını sürdürmesi için gereken koşulları ortadan kaldıracak.. Ayrıca 290 bölgenin yüzde 90’ından fazlası bu bitkiye uygun olmaktan çıkacak.

Raporda, üreticilerin yeni plantasyonları, yabani hayatın sığınma yeri olan dağlık bölgelere taşımak zorunda kalabileceklerine dikkat çekiliyor.

Rapora göre, tüm işaretler önümüzdeki birkaç sene içerisinde 100 bin ton çikolata açığı olabileceğini gösteriyor.

Başka bir araştırma şirketine göre ise kako bitkisinin genetik modifikasyonu bu soruna çözüm olabilir.

Eğer bilim insanları kakao bitkisinin DNA'sını değiştirmekte başarılı olursa, onları yerlerinden sökerek, dağlara taşımaya gerek kalmayabilir.