11. Adana uluslararası tarım fuarı

  • 10 Kasım 2017

Adana Uluslararası Tarım Fuarı, sektör bileşenlerini buluşturdu... 250 firmanın stant açtığı fuar, 9 ülkeden ziyaretçileri ağırladı.


Uluslararası nitelik kazanan Adana Tarım Fuarı'nın, 11'incisi gerçekleştirildi.

Çukurova'nın Türkiye tarımı için çok önemli bir bölge olması nedeniyle tarım fuarı hem üreticiler, hem de tedarikçiler tarafından yakından izleniyor.

Mahmut Demirtaş - Adana Valisi: "TARIMDA TEKNOLOJİYLE BİRLİKTE ÜRÜN ARTIŞI ŞÜPHESİZ OLMAKTADIR. AMA ADANAMIZIN EN BÜYÜK AVANTAJLARINDAN BİR TANESİ KIYMETLİ KONUKLAR ÜRÜN ARTIŞI VE ÜRÜN ARTIŞIYLA BİRLİKTE KATMA DEĞERİ YÜKSEK OLAN ÜRÜNLERİN ARTIŞIDA MEYDANA GELECEKTİR. ALLAH KISMET EDERSE BUGÜN İMAMOĞLUNDA ÇOK HIZLI BİR ŞEKİLDE SULAMA PROJELERİ DEVAM ETMEKTE 2020 YILINDA 1 MİLYON 80 BİN DEKAR OLAN ALANIN 750 BİN DEKARI 2020 YILINDA KISMET OLURSA FAALİYETE GEÇECEK. YANİ O YIL 2020 YILI ALLAH İZİN VERİRSE HEM ADANAMIZ İÇİN HEM DE ÜLKEMİZ İÇİN HEM BEREKETLİ HEMDE ÜRÜN PATLAMASININ YAŞANACAĞI BİR YIL OLACAK. "

11. düzenlenen Adana Uluslararası Tarım Fuarı'na ilgi yoğundu.

35 Bin metrekarelik alanda açılan stantlarda, tarım ürünlerini ve tohumdan fidana, iş makinelerinden, hazır ürünlere kadar tüm bileşenler sergilendi.

Fuarda tanıtımı yapılan ürünlerden biri de lavantaydı. Bölgede ilk üretimi gerçekleştirerek, girişimcilik ödülü kazanan Yeliz Tok, stantında gelişmeleri anlattı.

YELİZ TOK: "PROJEMİZ ADANA BİRİNCİLİĞİ ALDI SONRA TÜRKİYE BİRİNCİLİĞİNE YARIŞTIK VE TÜRKİYE BİRİNCİLİĞİ ÖDÜLÜ ALDIK. BÖLGEMİZDE OLMAYAN BİR ŞEYİ İLK DEFA BİZ YETİŞTİRMEYE BAŞLADIK.
KAYINBABAMA AİT ATIL DURUMDA OLAN BİR ÇOK ARAZİ VARDI VE BEN BUNLARI DEĞERLENDİRMEK İÇİN ZATEN BİR ŞEYLER YAPALIM DİYE HEP DÜŞÜNÜYORDUM 5 DÖNÜMLÜK ATIL DURUMDA OLAN ARAZİSİNİ DEĞERLENDİRDİK VE ORAYA EKTİK LAVANTALARI.
BEN SEVEREK YAPILAN HERŞEYİN İYİ SONUÇ GETİRECEĞİNİ DÜŞÜNÜYORUM İLK ETAPTA KÖYDEKİ İNSANLARDAN DA AİLEDEN DE BÜYÜK TEPKİLER ALDIM TABİİ Kİ BUNUN NE KAZANCI OLACAK BAMYA EKSEYDİN HERKES BİLDİĞİ SEBZEYİ TABİİ Kİ HEMEN PARA GETİRİSİ OLAN BİR ŞEYİ EKMEMİ İSTEDİ. BEN BUNU EKTİĞİM ZAMAN BU BURADA YETİŞMEZ DİYEN DE ÇOK OLMUŞTU FAKAT BİZ GEÇEN YIL OCAK AYINDA EKTİK 3 GÜN SONRA DON YAŞADIK ÜZERİNE VE ÇİÇEKLERİMİZ HALA HAYATTA BEKLEDİĞİMİZİN ÇOK ÇOK ÜSTÜNE BİR VERİM ALDIK İLK YILDA HİÇ BEKLENMEYEN ÜRÜNÜN 2 KATINI ALDIK. "

Yeni girişimciler lavanta üretmeye başlar mı bilinmez ama Yeliz Tok'un üretim alanını genişletmek istiyor.

YELİZ TOK: "YURTDIŞINA AÇILMAK İSTİYORUM ADANADA BİR LAVANTA YETİŞTİRİCİSİNİN OLDUĞUNU HERKES GÖSTERMEK İSTİYORUM.
TEKLİFLER ALIYORUM YURT DIŞI İHRACATI İÇİN TEKLİFLER ALDIM FAKAT ELİMDE FAZLA ÜRÜN OLMADIĞI İÇİN ŞİMDİLİK ONLARA CEVAP VEREMEDİM AMA ÖNÜMÜZDEKİ YILLARDA TEKRAR İLETİŞİME GİRECEĞİZ ONLARLA.
KAYINBABAMDAN İSTEMEYECEĞİM ARTIK KAZANDIĞIM PARALARLA KENDİME YENİ BİR ARAZİ ALMAYI DÜŞÜNÜYORUM. LAVANTA İÇİN UYGUN ARAZİYİ NE KADAR BULABİLİRSEM O KADAR BÜYÜTMEYİ DÜŞÜNÜYORUM. "

Merkez İlçe Yüreğir Belediyesi'nin özellikle kadınlara istihdam yaratmak için başlattığı ar-ge standı da büyük ilgi gördü.
Yaz mevsiminde hararetimizi alması için bolca tükettiğimiz karpuzu düşünün. Karpuzdan neler yapılıyor sizce?

" YÜREĞİR BELEDİYESİ TARLADA KALAN KARPUZU DEĞERLENDİRMEK AMACIYLA 2 AYLIK BİR AR-GE ÇALIŞMASI YAPTI. BU AR-GE ÇALIŞMASI AŞÇILIK SINIFLARIMIZDA KURSİYERLER TARAFINDAN AŞÇI ÖĞRETMENLERİMİZLE BERABER KARPUZUMUZUN TURŞUSUNU PEKMEZİNİ TATLISINI VE REÇELİNİ VE SİRKESİNİ OLARAK 5-6 ÇEŞİT ÇIKARMAYI BAŞARDIK."

Turşusu, tatlısı, reçeli, pekmezi ve sirkesi. Patentinin alınması beklenen bu lezzetleri denemek isteyenler için işte, tarifler.

"KARPUZ TURŞUSUNU YAPARKEN NORMAL TURŞULARDAN ÇOK FARKI YOK SADECE BİRAZ DAHA GÖRSELLİK AMAÇLI KIRMIZI ÜST TARAFI BELİRGİN OLACAK ŞEKİLDE BIRAKIYORUZ. TUZUNU SİRKESİNİ KENDİ DAMAK ZEVKİMİZE GÖRE KURUP TATLANDIRDIKTAN SONRA AFİYETLE YEMEYE BAŞLIYORUZ.
BU NORMAL KABAK TATLISINDAN ÇOK FARKI YOK BUNUDA KİRECE YATIRIYORUZ KİRECE YATIRDIKTAN 5 SAAT KİRECİ ISLAYIP 5 SAAT KİREÇTE BEKLETİP YIKADIKTAN SONRA ŞERBETLE BİRLEŞTİRİP GÜZEL BİR İKRAMLIK ELDE EDİYORUZ.
KARPUZ PEKMEZİMİZİ SUYUNU SÜZDÜKTEN SONRA KEVGİRLERDEN SUYUNU SÜZÜYORUZ BİZ VE YAKLAŞIK 8-10 SAAT KAYNAMA SÜRESİ VAR KAYNAMA SÜRESİNDEN SONRA ZATEN KENDİ KIVAMINI KENDİSİ ALIYOR HERHANGİ BİR KATKI MADDESİ YOK KENDİ ŞEKERİ GLİKOZU KENDİSİNİN İÇERİSİNDE KATKI MADDESİ OLMADAN ZATEN 8-10 SAAT SONRA KENDİSİ PEKMEK KIVAMINA GELDİKTEN SONRA LEZZETİNİ ALIYOR. "

11. Adana Uluslararası Tarım Fuarı 12 Kasım'da sona erecek.